İÇİNDEKİLER: sergi / malzeme adresleri: ayan ebru sanat malzemeleri türk islam sanatları güven sanat / kurs adresleri /
Ebrucular: sayfa 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 / hatip mehmet efendi için / ebru tarihi / ebru kitapları: ingilizce - türkçe / YouTube

kitre / gum

HAZIRLANIŞI
Ebru teknesindeki su yoğun değilse figür oluşturmada zorluk  çekersiniz. Çünkü arı su çok hareketlidir. Bunun için suyunuzun içine kitre katmanız gereklidir.


KİTRE NEDİR?
Kitre, ülkemizin güney ve güneydoğu bölgelerinde kırlarda yetişen yabani bir dikenin özsuyudur. Köylüler kırlarda geven dikeninin gövdesine bıçakla çizik atar, birkaç gün beklerler. Bitkinin özsuyu çizik bölgeden akar ve kurur. Bir ağaç kabuğuna benzer görünüm alır. Bu kabuklar tek tek toplanır. Köylüler gıda ve ilaç alanında kullanır. Biz ebru yapımında kullanıyoruz.

NASIL EDİNECEKSİNİZ?
İstanbul'daysanız, Mısır Çarşısı'na gidin, aktarlardan ebru yapımı için kitre istediğınizi söyleyin. Onlar bu işe alışmışlar. Size doğru kitreyi verirler. Her seferinde 100 gr almanızı öneririm. Sürekli yeni mahsül kullanma şansınız olur.
Eğer başka illerdeyseniz ak kitre isteyin. Esmer kitre ile de iyi sonuç alabilirsiniz ama ak kitre daha az sorunludur.

HAZIRLANIŞI:
Sabun ve deterjan bulaşığı olmayan plastik bir kovanın içine yaklaşık 1.5 lt şişe suyu koyun. (İçinde klor ve diğer katkı maddeleri bulunduğu için musluk suyunu kullanmayın.) 100 gr kitrenin yaklaşık 1/3 miktarını suyun içine atın. Her 24 saatte bir kovanıza yaklaşık 1 lt su ilave ederek kitrenizi karıştırın. Üç gün içinde kitre taneleriniz denizanası gibi şişecektir. Elinizle sıkarak parçalanmalarına yardım edin. Su koyma ve sıkma işlemini aksatmadan yaklaşın 8 gün sürdürün.
Kitrenizin su içinde tamamen çözüldüğünü göreceksiniz. İnce bir tülbentle birkaç kez sıkarak süzün. Böylece gözle görülmeyen kitre taneciklerini de parçalamış olursunuz.
Kitreniz tekneye konmaya hazırdır.
***
ÖNEMLİ!1- 
Kitrenizi eritirken eliniz temiz olmalı. Ama elinizde sabun ve benzeri madde kalıntısı olmamasına dikkat edin.
2- 

Erittiğiniz kitrenin akışkanlığı bal kıvamını geçmemeli. Teknenizde su ilave ederek fazla koyuluğu ayarlayacaksınız.
3- 

Kitrenizin içine, ne kovadayken, ne de teknenize aldıktan sonra kesinlikle bir şey eklemeyin. Bu çok sıkıntı yaratır. Kitrenizi yalnızca su katılmış haliyle kullanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder