İÇİNDEKİLER: sergi / malzeme adresleri: ayan ebru sanat malzemeleri türk islam sanatları güven sanat / kurs adresleri /
Ebrucular: sayfa 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 / hatip mehmet efendi için / ebru tarihi / ebru kitapları: ingilizce - türkçe / YouTube

ebrucular 1

Hatip Mehmet Efendi (.....-1773)
Ayasofya Camii din görevlisi. Hatip adı buradan geliyor. Önemli ilk ebrucularımızdan. Doğum tarihi bilinmiyor. Zühdi İsmail Ağa'dan sülüs-nesih yazı dersleri almış. Figüratif ebruyu o bulmuş. Hocapaşa'daki evinde çıkan yangında eserleriyle yanarak ölmüş.         
Hatip Mehmet Efendi Yazısı İçin: 
TIKLAYIN
Geniş bilgi için: TIKLAYIN 
*
Edhem Efendi (1829-1904) 
1829'da Üsküdar'daki Özbekler Tekkesi'nde doğdu. Arapça ve Farsça bilirdi. Önemli ilk ebrucumuz. Kami mahlası kullandı. Dülgerlik, demircilik, oymacılık, dokumacılık, matbaacılık ve  makinecilik ustasıydı. İlk kurşun boruyu dökmüş, üç beygirlik motor yapmıştır. Hezarfen olarak anılırdı. 
Geniş bilgi için: TIKLAYIN
*
Necmettin Okyay (1883-1976) 
Mürekkepçilik, aharcılık, okçuluk, gülcülük, mücellitlik, hattatlık ustası. Bu nedenle Hezarfen adıyla anılır. Ebruculuğu Edhem Efendi'den öğrendi. Medresetül Hattatin'de ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğretmenlik yaptı. Figüratif ebrunun ilk örnekleri olan çiçekli ebru türünü geliştirmiştir. 
Geniş bilgi için: TIKLAYIN
*
Mustafa Düzgünman (1920-1990) 
Ebruculuğu kuzeni Necmettin Okyay'dan öğrendi. İyi bir cilt, ud ve fotoğraf ustasıydı. Hatip Mehmet Efendi ile başlayıp Necmettin Okyay'la ilerleyen figüratif ebru sanatını geliştirmiş, bu mirasa papatya ebrusunu eklemiştir. Aktar olan Düzgünman'ı 1990 yılında yitirdik. Mezarı, Karacaahmet'tedir.
Geniş bilgi için: TIKLAYIN
*
Niyazi Sayın (1927-İstanbul)
Üsküdar'daki attar dükkanında Necmeddin Okyay, Mustafa Düzgünman ve dönemin önemli müzik insanlarıyla buluştu. Burada ney'e ilgi duydu. Ney sanatçısı olarak radyoya geçti. Futbol ve tenis oynadı. Fotograf çekti. Necmettin Okyay ve Mustafa Düzgünman’dan  klasik ebru öğrendi.

Geniş bilgi için: TIKLAYIN
*
Nusret Hepgül (1920-İstanbul)
Emekli Dz. Albayı. Ebru tarihi arastırmacısı. Yapı Kredi’nin açtığı ebru kursunda Taşkın Savaş’tan ders aldı. Eski ebruları 30 albümde topladı.  Süleymaniye Kütüphanesi'nde Günümüz Ebrucuları 1990 adlı albümü bulunuyor. Kültür Bakanlığı Kütüphanesi'nde çok sayıda albümü var.
Geniş bilgi için: TIKLAYIN
*
Hikmet Barutçugil (1952 Malatya) /
DGSA tekstil eğitimli. Emin Barın öğrencisi. ‘Barut Ebrusu‘ türünü geliştirdi. Açtığı sergilerin 46'sı yurt dışında 32'si yurt içinde. Uluslararası ödüller aldı. MSÜ Geleneksel El Sanatları Bölümü öğretim görevlisi. British Museum gibi dünyanın birçok müzesinde ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.

Geniş bilgi için: TIKLAYIN
*
Alpaslan Babaoğlu /
İngiltere’de Elektronik Mühendisliği okudu. 

1989'da Mustafa Düzgünman'dan ebru icazeti aldı. İlk kişisel sergisini 1990'da Topkapı Sarayı’nda açtı. Toprak boya kullanarak ebru yapıyor. 1999 yılında pigment boya da kullandı. MÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ebru dersleri vermektedir. 
Geniş bilgi için: TIKLAYIN
*
Fuat Başar (1953-Erzurum) /
Fakülte yıllarında (1976) Hüsn-ü hat ile meşgul oldu. 1977'de Düzgünman'la mektuplaştı. 1980'de İstanbul'a yerleşerek Hattat Hamid Aytaç'tan yazı icazeti, 1989'da Mustafa Düzgünman'dan ebru icazeti aldı. Bu tarihten itibaren hayatını profesyonel hattat ve ebrucu olarak sürdürmektedir. 

Geniş bilgi için: TIKLAYIN
*
Timuçin Tanarslan (1943-Adana)
1969-70 döneminde AİTİA'nden mezun. 
Ankara'da sahaflık yaptı. 1981'de ebruya başladı. M. Düzgünman'dan icazetli. 1984'te Topkapı, 1989'da Yıldız Sarayı'nda ebru sergisi açtı. Mısır'da ebru gösterisi yaptı. K. B. yarışmalarından birincilikleri var. 1989-90'da Sidney de segi açtı.
Geniş bilgi için:
*
Nedim Sönmez (1957- Havza)
1980'de Almanya’ya gitti. 
1983'te Konstanz'ta ebru resim galerisi kurdu. Ebru tekniği ile resim yapıyor. 
Almanya, Amerika, Isviçre ve Isveç'te sergiler açtı. Eşi Yvonne Jackie de ebrucu. Sönmez çiftinin kendi olanaklarıyla bastıkları ebru konulu kitapları var.
Geniş bilgi için:
*
Taşkın Savaş (1947-İstanbul)
İÜ Kimya Mühendisliği okudu. Konservatuar eğitimli müzisyen. 

Nil Akdeniz’le Tezhib çalıştı. Ebrunun, Kuramını Uğur Derman’dan, uygulamasını  Halil Usta’dan öğrendi, icazet aldı. Y. K. Bankası'nda ve Topkapı Nakışhanesi’nde ebru kursu verdi. Ebruyu kumaş, cam, keçe ve kaplamaya çekti.
Geniş bilgi için: TIKLAYIN
*
Feridun Özgören (1942 İstanbul) 
İ.Ü.'nde ekonomi okudu. Michigan Üniversitesi School of Public Health, 

Department of Biostatistics bölümü mezunu. ABD'de yaşıyor. Ebruyu 
Niyazi Sayın'dan öğrendi. Tambur sanatçısı. Boston Cambridge Musiki Cemiyeti'ni çalıştırmakta. Ebru sergisi açıyor, müzik konferansları veriyor.
Geniş bilgi için: 
TIKLAYIN

*
Köksal Çiftçi (1952-Ardahan) site director / site yöneticisi
TGSYO Resim Bölümü mezunu. Ebruyu H. Barutçugil'den öğrendi. 

Çağdaş ebru yapıyor. Sarı basın kartı taşıyarak gazete ve dergilerde 25 yıl karikatür çizdi. Mesleki makaleler yazdı. Tektanrılı Dinlerde Resim ve Heykel Sorunu adlı yayımlanmış kitabı var. Yurt içi ve dışında sergiler açtı. Üniversitelerde Görsel İletişim Tarihi dersleri verdi. Evli, Bulut adında bir oğlu var.

Diğer Sayfalar:
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder